Check mijn nieuwste recepten »

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Suiker…ja of nee?

lolly 2

Inmiddels worden we via diverse kanalen geïnformeerd over hoe slecht suiker voor ons is. Ergens willen we er wel wat aan doen maar waar moet je beginnen! Je hebt meer dan 50 verschillende soorten benamingen van suiker en zitten allemaal “verpakt” onder een andere naam in een product. Wanneer je naar de supermarkt vertrekt met een goede motivatie zakt de moed al snel in de schoenen wanneer je op zoek gaat naar de “juiste” producten.  Is suiker nou echt zo slecht voor ons? Ja. En toch ook een beetje nee, want langzaam werkende koolhydraten bevatten vaak ook vezels en die zijn weer goed voor onze darmflora. Toch zijn suikers een van de grootste veroorzakers van hart- en vaatziekten en het ontwikkelen van Diabetes type 2.

Ons lichaam heeft ook suikers nodig. Koolhydraten worden ook wel suikers genoemd. Koolhydraten zijn, net als eiwitten en vetten, energie dragende stoffen, die we vinden in ons voedsel. Per gram bevatten koolhydraten en eiwitten 4 kilocalorieën, vetten per gram 9 kilocalorieën en alcohol (ook een stof die energie bevat) per gram 7 kilocalorieën. Van deze voedingsstoffen zijn koolhydraten en vetten de belangrijkste dragers van energie, er zit alleen wel een verschil in. Koolhydraten verdelen we o.a. in snelwerkende en langzaam werkende koolhydraten. Ook kan je suikers verdelen in:

 

  1. Monosachariden: dit is een enkelvoudige koolhydraat met 1 molecuul verbinding. Denk aan fruit en honing.
  2. Disachariden: dit bestaat uit twee suikermoleculen. Denk aan bier, melk, frisdrank, snoep, ijs
  3. Polysachariden: dit zijn meervoudige koolhydraten en bestaan uit lange strengen aan elkaar verbonden suikermoleculen. Denk aan aardappelen, peulvruchten, groenten, graanproducten.

 

Wanneer je kiest voor de koolhydraten die langzamer verteren (polysachariden), gaat de vertering langzaam en daardoor geeft het ons een langer verzadigd gevoel en geeft het meer stabiliteit in ons bloedsuikerspiegel. Wanneer we veel snelle suikers (monosachariden en disachariden) tot ons nemen zoals koekjes, taarten, frisdrank etc. dan neemt ons lichaam dat snel op en creëren we een piek in onze energie om daarna weer een flinke dip te ervaren. Meestal voelen we ons dan niet zo lekker en grijpen we sneller naar voedsel met alle gevolgen van dien.

Een belangrijke constatering wat wetenschappers hebben gedaan is: wie op jonge leeftijd veel zoets te proeven krijgt, de rest van zijn/haar leven een sterkere hang heeft naar zoet eten. Veel ouders denken er verstandig aan te doen om hun kinderen light producten te geven. Maar de alternatieve variaties van suiker zoals zoetstoffen sacrulose of stevia zijn in verhouding nog veel zoeter. En daarmee versterk je juist de zoetverslaving. Geef ze veel vaker water te drinken en geef ze producten waarvan jij snapt wat er in zit.

Ik zie het zo: nooit meer taart of nooit meer een suikerspin is niet realistisch. Het leven moet ook leuk blijven en meestal vieren we dat met suiker. Zorg er wel voor dat je zo min als mogelijk suiker gebruikt, dus drink koffie/thee zonder suiker, neem niet iedere dag koekjes, hou je aan 2 stukken fruit per dag (fruitsuikers zijn ook suikers), kook zo min mogelijk uit pakjes/zakjes. Dus suiker kan, alleen niet te vaak.

Gerelateerde blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *