Check mijn nieuwste recepten »

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zoete aardappel versus aardappel

aardappel blog

Heel vaak krijg ik de vraag of zoete aardappel nou beter is dan een gewone aardappel. De verschillen zijn eigenlijk niet zo heel groot, maar ze zijn er wel.

Zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Het is geen familie van de gewone aardappel. Deze aardappel behoort tot de windefamilie en de gewone aardappel tot de nachtschadefamilie. Beide zijn wel even gezond, want beide bevatten gezonde vitamines en mineralen, maar net in een andere samenstelling.

De zoete aardappel bevat iets meer koolhydraten en suiker dan de gewone aardappel. De zoete aardappel bevat tevens meer gezonde voedingsvezels en geeft iets langer een verzadigd gevoel.

Beiden zijn een goede bron van vitamine C. Vitamine C is belangrijk voor onze huid en ons algehele weerstand. Zoete aardappel bevat meer vitamine A, terwijl de gewone aardappel meer vitamine B6 en magnesium bevat. B6 reguleert de werking van bepaalde hormonen en is nodig voor de groei, bloedaanmaak en een goede werking van het immuunsysteem en het zenuwstelsel.

Zoete aardappel is een plant waar heel veel provitamine A bevat (voorstadia van vitamine A). Dit heet ook wel betacaroteen. De lever in ons lichaam zet betacaroteen om naar vitamine A. Betacaroteen is een krachtige antioxidant en bestrijder van vrije radicalen. Betacaroteen zit voornamelijk in oranjekleurige producten zoals wortel en paprika.

Mijn advies luidt: voeg beiden toe aan je voedingspatroon en wissel goed af, zodat je alle vitamines, mineralen en vezels binnenkrijgt!

Gerelateerde blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *