Check mijn nieuwste recepten »

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Eindelijk toch een appel eten bij milde appelallergie!

wellant appel

Appels….ik ben er dol op!! Al van kinds af aan is dit een van mijn lievelingsfruit. Helaas ontwikkelde ik vanaf mijn twintigste een milde appelallergie. Mijn ogen werden dik en begonnen te jeuken, mijn tong en mijn keel begon te prikken en zelfs mijn lippen zwollen op. Destijds ben ik naar een allergoloog gegaan en zij heeft mij goed uit kunnen leggen waarom ik een allergische reactie kreeg en nog steeds krijg van “gewone” appels.

Een korte uitleg: een appelallergie is dus een fruitallergie. Voor mensen met een appelallergie kan eiwit van een appel een allergische reactie veroorzaken. Een allergische reactie wordt vaak opgewekt door een specifiek eiwit. Dit komt het lichaam binnen via de huid, de luchtwegen of het maagdarmkanaal. Wanneer je dus dit eiwit binnenkrijgt herkent je lichaam dit als een lichaamsvreemde stof en komt er een reactie van het afweersysteem (ook wel immuunsysteem). Het immuunsysteem beschermt het lichaam tegen bacteriën en virussen. Dit systeem wil de allergeen opruimen. Tijdens de opruiming komt histamine vrij. Histamine is verantwoordelijk voor de symptomen van een allergie. Vaak is slechts een kleine hoeveelheid van een allergeen nodig om een reactie te veroorzaken. Zie de klachten die ik omschreef. Klachten kunnen ook veel ernstiger zijn en hierdoor kan je ook in een anafylactisch shock terecht komen. Bijna iedereen kent wel iemand met een ernstige noten of een pinda allergie. Een antihistaminicum is een medicijn dat een allergische reactie onderdrukt. Het blokkeert de werking van histamine.

Zo kwam het, dat ik ruim 10 jaar lang geen appel had gegeten, totdat ik erachter kwam dat mijn plaatselijke fruitboer Wellant appels verkoopt. In 1987 is deze appel ontstaan uit een kruising tussen een PRI-selectie en Elise. Afkomstig van Plant Research International (PRI) in Wageningen. Zij hebben zeer kundig de eiwitsamenstelling aangepast waardoor het lichaam dit eiwit wel accepteert. Let wel! Deze appels kan je alleen eten bij een milde appelallergie. Heb je een ernstige allergie, blijf dan absoluut weg bij deze appels. Maar heb je net als ik een milde vorm, dan kan je testen of dit iets voor jou is. Ik kan eindelijk na 10 jaar weer een lekkere hap zetten in een appel……en je weet wat ze zeggen: “one apple a day, keeps the doctor away!”.

Gerelateerde blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *