Geloof in jezelf! Daar begint het vaak mee. Makkelijker gezegd dan gedaan, want er kunnen veel belemmerende gedachtes zijn om juist iets niet aan te pakken.
Toen ikzelf een jonge moeder was met drie kleine kinderen, heb ik me vaak afgevraagd waar ik nou de energie en tijd vandaan moest halen om goed voor mezelf te zorgen. Want dat wilde ik wel! Door de gebroken nachten en het niet bewust eten had ik vaak enorme energiedips die ik aanvulde met suikerrijk eten, zoals koekjes of een chocoladereep. En niet te vergeten…. behoorlijk wat koffie! Ook deed ik weinig aan beweging, want ik had er gewoon geen tijd voor…..dacht ik.
Nu weet ik inmiddels dat ik in een vicieuze cirkel was beland. Je denkt echt oprecht dat er geen tijd is en dat je werkelijk veel te moe bent om iets aan te pakken of te ondernemen. Wat had ik het destijds fijn gevonden als iemand mij had verteld hoe ik meer balans had kunnen brengen in mijn leven en voedingspatroon. Dat had mij de nodige frustraties gescheeld.
Nu adviseer ik mensen om met kleine stapjes structuur aan te brengen in het leven. Op voedingsvlak is het verstandig om met regelmaat te eten. Daarmee bedoel ik drie keer per dag rond een vast tijdstip. Hiernaast kan je drie kleine gezonde snackmomenten inplannen. Je bloedsuikerspiegel blijft hierdoor meer stabiel waardoor je geen energie pieken en dalen meer hebt. Dat is fijn, want hierdoor voel je je gedurende de dag wat stabieler. Wanneer je twee keer per week boodschappen doet aan de hand van een boodschappenlijst is de kans veel kleiner dat je impulsaankopen doet. Koop als het kan vooral gezonde en onbewerkte producten. Minimaal 2 stuks fruit en 250 gram groente per dag. Gezonde snacks kunnen bijvoorbeeld noten, magere kwark, gedroogde vruchten en/of cherrytomaten zijn. Zorg ervoor dat je dit altijd in huis hebt, want dan is de kans kleiner dat je een ongezonde snack pakt zoals chips of chocolade. Naast voeding adviseer ik om structuur aan te brengen in jouw beweging. Bedenk dat je vaak in en rond huis al veel aan beweging toe kan komen en ook dat telt mee op een dag. Denk aan traplopen, stofzuigen, lopend bellen, tuinieren of klussen. Hiernaast is het goed om te bekijken wat je wel kan bereiken qua beweging in plaats van wat niet. Denk aan wandelen met de kinderwagen of de hond uitlaten of een wandeling door de wijk. Bedenk wat je leuk vindt en waarom. Zo blijf je beter gemotiveerd om door te zetten.
Als laatste……leg de lat niet te hoog voor jezelf. Wees lief voor jezelf, want alle kleine beetjes helpen al. You can do it!!